YABAN ÖKÜZÜ (Bibos gaurus)

Alm. Gaur,
Fr. Gaur, İng. Gaur. Familyası: Boynuzlugiller (Bovidae).
Yaşadığı Yerler: Hindistan’ın tepelere yakın
ormanlarında ve yüksek otlar arasında.
Özellikleri: Alnı geniş, boynu kısa ve kalın iri bir
hayvandır. Enli boynuzlan yukan kıvrıktır ve uçları
siyahtır. Erkeği dişiden daha iri olup, 380 cm. uzunluk
ve 200 cm. yüksekliğindedir. Ağaç sürgünleri ve ot yer.
Çeşitleri: Hindistan’ın tek türüdür. Aynı zamanda
yaşayan “Gayal” daha küçüktür.
Doğu Hindistan’ın yüksek kayalıklı ormanlarında
yaşayan iri cüsseli t>ir yaban sığırı. “Gevir” veya “Hindistan
sığırı” olarak da bilinir. Erkekler dişilerden daha
iri olurlar. Yetişkin erkekler koyu kahverengidir.
Bacaklann dizlerden aşağısı ise beyazdır. Ensesi ile sırtı
arasında bir yükseklik göze çarpar. Alnı geniş, boynu ülkede kısa ve kalındır. Yukarı kıvrık enli ve güçlü boynuzları­
nın uçlan siyahtır. Daha küçük olan dişilerin rengi kırmızıya
çalar. Ağaç sürgünleri ve otlarla beslenir.
Çekingen ve ürkek olmasına rağmen yaralı olduğu
zaman tehlikelidir. Böyle bir zamanda, avcı ölümle
burun buruna gelir. Gebelik ve doğumu ehli sığırlar
gibidir. İnekle eşleşmesinden elde edilen melezine
“gayal” denir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)