Pallas kedisi

Pallas kedisi (Felis manul), Carnivora
(etçiller) takımının Felidae (kedigiller) familyasından
küçük yapılı uzun tüylü memeli
türü. Adını doğabilimci Peter Simon Pallas’tan
alan bu tür Tibet’ten Sibirya’ya
Pallas kedisi (Felis manul)
Tierbilder Okapia-Frankfurt am Main
kadar uzanan bölgedeki çöllerde, kayalık ve
dağlık yerlerde yaşar. Yaklaşık evcil kedi
iriliğinde olan Pallas kedisinin yumuşak postu
soluk gri ya da açık kahverengidir. Kuyruğunun
ucu halkalıdır. Bazı bireylerin vücudunda
belirsiz koyu benekler bulunur. Vücudunun
alt bölümündeki tüyler üst bölümündekilerin
yaklaşık iki katı uzunluğundadır.
Bu özelliğinin soğuk iklimde yere
uzanma davranışıyla ilgili bir uyarlanma
olduğu sanılmaktadır.
Pallas kedisinin vücut uzunluğu 25-30
cm’lik kuyruğu dışında 45-60 cm, ağırlığı
2,5-3,5 kg’dir. Öbür kedigillerden farklı
olarak gözleri geniş kafasının daha yukansında,
kulakları ise daha aşağısında yer alır.
Göz ve kulaklarının konumu sayesinde,
kayalann ardından baktığında avı olan pika
ve kemiriciler gibi küçük memeliler ile
kuşlar tarafından olabildiğince az bir bölümü
görülür. Bunun bir uyarlanma biçimi
olduğu öne sürülmüştür.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)