okapi

okapi (Okapia johnstoni), zürafayla birlikte
Artiodactyla (çifttoynaklılar) takımının
Giraffidae familyasını oluşturan memeli türü.
Kongo’nun yağmur ormanlarında yaşayan
bu hayvan 20. yüzyılın başlarına değin
bilim dünyası tarafından bilinmiyordu.
Okapinin boynu ve bacakları zürafamnkinden
daha kısa, dişileri erkeklerinden daha
iridir. Dişilerin omuz yüksekliği 1,5 mdolayındadır. Hem erkeklerin hem de dişilerin
tüyleri düz ve parlak, postu genel
olarak mora yaklaşan koyu kahverengi,
yüzleri daha açık renk, bacaklarının üst
bölümleri enine siyah ve beyaz çizgili, alt
bölümleri beyaz, toynaklarının üstü siyah
kuşaklıdır. Gözleri ve kulakları iri, dilleri
uzun ve kavrayıcıdır. Yalnız erkekler kısa
ve uçları dışında deriyle örtülmüş boynuzlar
taşır.
Okapiler sık bitki örtüsü içinde yaşayan,
yaprak ve meyvelerle beslenen ürkek hayvanlardır.
Yapılan gözlemler yalnız yaşadıklarını
göstermiştir. Birçok hayvanat bahçesinde
sergilendikleri gibi buralarda başarıyla
üretilebilmektedirler. Gebelik dönemleri
yaklaşık 14-15 aydır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)