GUGUK KUŞLARI

Familya: Gugukgiller (cuculidae) Yaşadığı Yer: Eski ve Yeni dünya ormanlarında. Özellikleri: Yumurta asalağı olan türler, yabancı kuşların yuvalarına yumurtlarlar. Yeni dünya türlerinin çoğu yuva yapar ve yavrularına bakarlar.
Böcekle beslendiklerinden faydalıdırlar.

Çeşitleri: 130 kadar türü vardır. Külrengi guguk (Cuculus canorus), Altın Guguk (Chrysococcyx cupreus), Mor Guguk (Chalcites xanthorhynchus), Büyük Benekli Guguk (Clamator glandarius), Koel Guguk (Eudynamys scolopacea). Tepeli Guguk (Coccystes glandarius) iyi bilinen türleridir.

Hafif eğri gagalı, uzun ve sivri kanatlı, uzun kuyruklu,iyi uçucu kuşlar. Serçe iriliğinden karga büyüklü­ğüne kadar değişik renkli 130 türü bilinmektedir. Eski ve Yeni dünya kıtalarında orman veya diğer yerlerde yaşarlar. Göçmen olanları vardır. Hoş ötüşlerinden dolayı “guguk” adını almıştır. 47 türü kuluçka asalağı olup, yumurtalarını yabancı kuşların yuvalarına bırakır. Dişi Guguk gözüne kestirdiği kuşun yuvasını gözler. Kuşun kısa bir ayrılışında yuvaya konarak yumurtalardan birini yiyerek yerine kendi yumurtasını yumurtlar. Guguk yavrusu 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. İlk dört gün gözleri daha açılmamış olmasına rağmen, akrobatik hareketlerle üvey kardeşlerini tek tek yuvadan atar. Üç hafta sonra üvey annesinden daha iri olur. Altı hafta beslendikten sonra genellikle yuvayı da dağıtarak eş aramaya çıkar. Göçmen olanları iç güdü ile yüzlerce kilometrelik yolu katederek erginlerin yanına ulaşır. [Bu içgüdü bir tesadüf değil, Yaratan’ın ona verdiği bir duygudur. Tesadü­fen mümkün değildir.] Her kuş türü guguğun yumurtasını kabul etmez. Yumurtayı yuvadan atan,örten veya yuvayı terk edenleri vardır. Tavus gugusu yumurtasını saksağan, ala ve sis kargasının yuvasına,Hindistan’da yaşayan Koel, yumurtasını kendi gibi siyah bir karganın yuvasına bırakır. Altın guguk,çoğunlukla ispinoz yuvalarını tercih eder. Bütün guguk
kuşlan kuluçka asalağı değildir. Asalak olanlar çoğunlukla eski dünyada yaşarlar.

Yeni dünyada yaşıyanların çoğu yuva yapar ve yavrularına bakarlar. Renkleri yaşadığı ortama uygun olduğundan, kendilerini iyi gizlerlerse de, bıktırıcı seslerinden yerlerini belli ederler.Çoğu kahverenkli olup beyazımtrak, göğüsleri çizgilidir. Atmacaya benzer olanları da vardır. Ayakları kısa olduğundan, kondukları yerde tünüyormuş hissini uyandırırlar. Tırmanıcı ve döner parmaklı ayaklarının iki parmağı önde, ikisi geridedir. Çoğu böcek ve tırtılla beslendiğinden, faydalı sayılırlar. Yerde yaşayan iri türleri ise kertenkele, yılan,kuş ve küçük kemiricilerle beslenirler. Guguklu saatlerde sesleri taklit edilmektedir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)