GORİL

Familya: Maymungiller (PonŞoidae). Yaşadığı Yer: Afrika’nın geniş ormanlarında. Özellikleri: Maymungillerin en iri ve güçlüsü. 2 metre uzunluk, 200-300 kg ağırlıkta olanları vardır. Kolları dizlerine erişecek şekilde uzundur. Bitkisel besinler yer.
Ömrü: 20-30 Yıl.
Çeşitleri: Tek türdür. Dağ gorili ve ova gorili olmak üzere iki alt türü vardır.

Afrika’nın geniş ekvatoral ormanlarında yaşayan maymunlar (primates) takımının en iri gövdeli ve güçlü hayvanı. Erkek goril 180-200 cm boyunda ve 200 kg ağırlıktadır. 300 kg gelenleri de vardır. Dişiler daha ufak olup, 100 kiloyu geçmez. Sürüler halinde gezer. Kolları ayak dizlerine kadar uzundur. Göğüs,kafesi çok gelişmiş, gözleri yuvalarına gömük ve burnu basıktır. Keskin dişleri vardır. Vücudu kırmızı-esmer kıllarla örtülüdür.Rahatsız edilmedikçe insana pek saldırmaz. Fakat korkunç ve müthiş olarak şöhret bulmuştur. 4-5 kişi bir gorili zabtedemez. Goril saldırısına uğrayan bir avcı, ilk kurşunda vuramazsa gorilin tırnaklı pençeleriyle parçalanır. Yürürken kolların yumruklarına ve ayak tabanlarına dış kenarlarına basar. Parmak dipleri kısa bir zar ile birbirine bağlı ise de, baş parmaklar serbesttir ve kavrama özelliğine sahiptir. Ayak tabanları içe doğru olduğundan ağaç dallarını kolayca kavrarlar.Ağaç üzerinde dolaşırken tutunacağı dalın vücut ağırlığını çekip çekemeyeceğini uzun kollarıyla anlamadan üzerine atlamaz. Filiz, yaprak ve meyvelerle beslenir. Erkek goril, sürüsünde otoriteyi kurmak için kızdığı zaman iki ayak üzerine kalkarak göğsünü yumruklar. Yan yan yürüyerek sinirli kükremeleriyle çevresine gözdağı verir. Beslenmek için gündüzleri hep yerde dolaşır.

Göçebe olanları her gece bir yerde kamp kurar. Dişi ve yavrular ağaçların orta yükseklikteki dallarında yuva kurarak orada yatarlar. İri gövdeli erkekler ise ağaç dibinde dallardan yaptığı basit yatakta sırtını ağaca yaslamak suretiyle oturarak uyurlar. Goriller yuvalarını hergün yeniden tertipliyerek döşerler. Dağ gorillerinin başında uzun bir saç perçemi bulunur.Ova gorillerinde bu yoktur.Yavrularına çok düşkün olup,onları göğsünde taşırlar.Dişiler 6, erkekler 8 yaşında erginleşir. Belli bir üreme mevsimleri yoktur. Yavru, 260 gün süren bir gebelikten sonra doğar. 3 yaşından küçük olanlar yuva yapmaz, anneleriyle beraber uyurlar. Tabii düşmanları, pars ve insanlardır. Yaşlandıkça renkleri griye döner Evcilleştirilmez. Hayvanat bahçelerinde uysal gorillere rastlanırsa da bunlara güvenilmez.

 

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)