Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

GLİSERİN

Formülü C H :O H -C H O H -C H :OH olan renksiz, kokusuz alkoller sınıfından bir sıvı. (Bkz. Alkoller) Kimyaca adı 1,2,3 propantriol’dür.

Özellikleri: Kıvamlı bir sıvı olup, tatlıdır. Saf gliserin 18,6°C’ de erir ve 290°C de birazı bozunarak kaynar.
Yoğunluğu 1,26 g/cm 3 olup, suda her oranda çözünür.
Elde edilişi: 1948’e kadar sabun imalâtı esnasında sıvı ve katı yağların hidrolizinden elde ediliyordu. Bu metod halen yaygın olarak kullanılmaktadır.

Buğun gliserinin çok miktarı petrol ürünlerinden sentetik olarak elde edilmektedir. Propilenden (CH:=CHCH
3) klor ile allilklorür elde edilir. Bu maddenin hipoklorid asidi ile muamele edilmesinden sonra su ile reaksiyona sokulmasıyla gliserin elde edilir.

Kullanılışı: Gliserin ençok, aîkid reçinesi, boya ve cila yapımında kullanılır. Ayrıca büyük ölçüde jelatin (sellofon) kâğıtlarını yumuşatmada, tütünün nem oranını ayarlamada, ilaç sanayiinde kozmetik dağıtıcı olarak, tekstil, matbaacılık ve dinamit yapımında kullanılır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.