aslan

aslanASLAN

Kedigiller ailesinden iri, etçil, memeli hayvan türü (Bila. Parıthera leo). Aslanın erkeği 1,8-2,4 m uzunluğunda, 90 cm boyunda, 177-227 kg ağırlığındadır; ayrıca 58-89 cm uzunluğunda tüylü bir kuyruğu vardır. Aslanların bacakları kısa ve kalın, ayakları büyüktür; ayaklarında ağır ve yırtıcı pençeleri vardır. Erkeklerde, büyük olan baş, genellikle bir yeleyle çevrilidir. Kürkleri sarımsı kahverengidir; yelede, kulaklarda ve yetişkin hayvanların kuyruk uçlarında siyah tüyler de görülür.

Erkek aslan “hayvanların” kralı diye tanınsa da, daha hafif ve daha az heybetli olan dişi aslan, kurbanları tuzağa düşürüp avlamak görevini üstlenmiştir; aslan ailesinin merkezinde de dişi aslan yeralır. Eskiden aslanlar, Avrupa’nın, Afrika’nın ve Asya’nın birçok bölgesinde yaşarken, günümüzde yalnızca Afrika’da Büyük Sah- ra’nın güneyindeki koruma altına alınmış bölgelerde ve Hindistan’da Gir ormanındaki yaban hayvanlarının korunduğu bölgede yaşamaktadırlar. Aslanlar, açık çayırlık alanları ve suyun bulunduğu dikenli, çalılık bölgeleri yeğlerler. Aslan sürüleri, kendi bölgelerini başka aslan sürülerine karşı kıyasıya korurlar.

1

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)