Parafin

Parafin erime noktaları 48°C ile 66°C
arasında değişen, düz zincirli katı hidrokarbonların
oluşturduğu renksiz ya da beyaz
renkli, yarı saydam sert mum. İlk kez
1867’de petrolden çıkarılan bu ürün şamdan
mumu, mumlu kâğıt, cila, kozmetik ve
elektrik yalıtkanlarının üretiminde, çiçeklerden
uçucu yağ özütlenmesinde, merhemlerde
ve su geçirgenliğini önlemek üzere
tahta malzemelerin kaplanmasında kullanılır.
Ayrıca, tutuşmayı kolaylaştırdığından
kibrit yapımında da yararlanılır.
Petrolün hızla soğutulması sonucu kolayca
dibe çöken parafin süzülerek ayrılır. Daha
sonra, renk giderme, ayrımsal damıtma ve
yeniden kristallendirme işlemleriyle temizlenerek
arıtılır. Yapay parafin ise, havagazının
hidrokarbonlara dönüştürüldüğü Fischer-
Tropsch tepkimesinin yan ürünü olarak
II. Dünya Savaşı’ndan sonra üretilmeye
başladı. Petrol kökenli parafine göre daha
sert, daha saf, daha beyaz ve nitelikleri
daha üstün olan bu yapay ürün bazı bitkisel
mumların yerine kullanılır ya da petrol
parafininin niteliğinin düzeltilmesinde yararlanılır.
Yapay parafin yükseltgendiğinde,
molekül ağırlığı yüksek, açık sarı renkli sert
bir muma dönüşür. Boraks, sodyum hidroksit,
morfolin ve trietanolamin gibi organik ve inorganik alkalilerin sulu çözeltileriyle
sabunlaşabilir. Döşemelerin kaplanmasında,
dokuma ve kâğıtların su geçirgenliğinin
önlenmesinde, sepicilikte, yağlayıcı
ve pas önleyici olarak bazı metal işlerinde
kullanılır.

Share This:

Hakkında SevgiG.

SevgiG.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)