panda

Carnivora (etçiller) takımından
Procyonidae familyasının Ailurinae altfamilyasmı
oluşturan, Doğu Asya’ya özgü iki
memeli türünün ortak adı. Vücut yapısı
ayıyı andıran dev panda (Ailuropoda melanoleuca)
daha iyi bilinir. Bu türün postu
siyah ve beyaz tüylü, yaşadığı bölge Çin’in
orta ve Tibet’in doğu kesiminde, bambu
ormanlarının yetiştiği dağlardır. Batılılar dev pandanın varlığını çok yakın tarihlerde
öğrendiler. Cizvit misyoneri Armand David
1869’da panda postları bulmuş, 1913-15’te
Stötzner Keşif Seferi’nde ilk kez Avrupalı
gözlemciler canlı bir panda görmüşlerdir.
Dev panda bazı uzmanlar tarafından Ursidae
(ayıgiller) familyasında sınıflandırılmaktadır.
Uzunluğu 1,5 m, ağırlığı 160 kg dolayında
olan dev pandanın kalın ama kısa bir
kuyruğu vardır. Sık tüylü postu omuzlarda,
bacaklarda, gözlerin çevresinde ve kulaklarda
siyahtır. Bambuyla beslenen panda, taze
sürgünleri ve yaprakları ön ayaklarındaki
başparmağa benzer bir kemik çıkıntının
yardımıyla kavrar. Bambu dışında başka
bitkilerin yaprak ve köklerini, çiçekleri ve
küçük hayvanları da yer. Daha çok yerde
yaşayan dev panda üreme dönemi dışında
yalnız dolaşır. Çiftleşme dönemi genellikle
nisan ya da mayıs aylarına rastlar. Dişi ocak
ayında bir ya da iki yavru doğurur. Batı’da
sergilenen çok az sayıdaki dev pandaların
ilki 1936’da yavruyken ABD’ye gelen ve
1938’de ölene değin Chicago yakınlarındaki
Brookfield Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan
Su-Lin’dir. Soyu tükenmek üzere olan bu
türün varlığını sürdürebilmesi için uluslararası
dayanışma çerçevesinde büyük çaba
gösterilmektedir.
Küçük panda ya da kızıl panda (.Ailurus
fulgens) Himalayalar’ın doğu kesiminden
Çin’in batısına kadar uzanan bölgede yaşar.
Yumuşak, sık tüylü postunun üst bölümleri
kızıl kahverengi, alt bölümleri siyahtır. Beyaz
yüzünde, gözlerden ağız kenarlarına uzanan
iki kızıl kahverengi çizgi bulunur. Kuyruğu
halkalıdır. Kuyruğu dışında uzunluğu 50-65
cm, kuyruk uzunluğu 30-50 cm, ağırlığı
3-4,5 kg’dir. Yüksek dağların kayalık ve
ağaçlık kesimlerinde yaşayan küçük panda
çevik ve tırmanıcıdır. Geceleri etkinlik gösterir.
Tek başına, çiftler ya da aile grupları
halinde yaşar. Başlıca yiyeceği meyveler ve
öbür bitkisel besinlerdir. Dişi yaklaşık 130
gün süren bir gebelik döneminin ardından
baharda bir ya da iki yavru doğurur. Uysal
bir hayvan olan küçük panda kolayca eğitilebilir,
ama dokunulduğunda genellikle tepki
gösterir.

Share This:

Hakkında SevgiG.

SevgiG.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)