Anhima

anhima, Anseriformes takımının Anhimidae
familyasından, Güney Amerika’da yaşayan
üç tür su kuşunun ortak adı. Çok
uzaklardan duyulabilen, çığlığa benzer
ötüşleriyle tanınan anhimalar, 75 cm yüksekliğinde
iri kuşlardır; bataklıklarda yaşar,
yuvalannı sazdan yapar ve su bitkileriyle
beslenirler. Çok yükseklerde saatlerce süzülerek
uçabilen bu kuşlar, koyu renk tüyleri,
boyunlarındaki halkalan, tombul gövdeleri
ve tavuğunkini andıran gagalarıyla uzun
bacaklı bir sülüne benzerlerse de, gerçekte
kazlarla akrabadırlar. Anatomileri çok değişik
özellikler gösterir. Yaşayan kuşlar
arasında, kaburgalannda arkaya doğru eğik
çıkıntılar (çengelli uzantılar) bulunmayan
iki kuş grubundan biri anhimalardır. İskeletleri,
bilinen türler arasında en hafifidir;
en dıştaki parmak kemiklerinin bile içi
boştur, ayrıca derilerinin üstünde küçük
hava kesecikleri bulunur. Tüyleri, arada hiç
çıplak deri bırakmayacak biçimde, çok sık
tüylü bir post gibi bütün vücudu (bacaklar
dışında) kaplar; bu özellik, anhimalardan
başka yalnızca penguenlerde ve uçamayan
öbür iri kuşlarda görülür. Anhimaların bir
başka özelliği de, her iki kanadın dirseğe
yakın bölümünde, öne doğru çıkıntı yapan
irice bir kemikten oluşmuş bir çift mahmuz
bulunmasıdır.
Güney Amerika’nın kuzey bölgelerinde
yaşayan boynuzlu anhimanın (Anhima cornuta)
alnında, öne doğru kıvrık, boynuzumsu,
ince bir uzantı vardır. Güney Amerika’
nın içlerinde, doğuya yakın yerlerde yaşayan
tepeli anhima ya da chaja (chauna
torquata) ile Kolombiya ve Venezuela’da
yaşayan kara boyunlu anhimanın (C. chavaria)
başının arkasında, tüylerden bir tepelik
bulunur.

Share This:

Hakkında pendik yol yardım

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

bool(false)